ČAK TREĆINA DJECE U SPLITU NE ZNA PLIVATI

– UPITNICI KOJE SU POPUNJAVALA DJECA PO SPLITSKIM OSMOLJETKAMA POKAZUJU:

– Čak trećina djece u Splitu ne zna plivati
Službenih podataka nema, a prema neslužbenima stanje je očajno – jedna trećina djece ne zna plivati, druga trećina smatra se “poluplivačima”, a tek posljednja trećina – zna plivati. https://fit-forever.hr/plivanje
– Tako proizlazi iz naših upitnika koje prikupljamo po splitskim osnovnim školama nudeći upis u školu plivanja, a do istih procjena dolazimo već godinama.
– To nije dobro stanje, jer bi do četvrtog osnovne sva djeca trebala znati plivati, da se ne utope kada oni, ili netko drugi, upadnu u more – govori predsjednik POŠK-a Petar Mijić.
– Sva tri gradska plivačka kluba već godinama nude ujednačene podatke o procjeni broja djece koja ne znaju plivati, dok ih godišnje kroz ljetne plivačke škole – propliva otprilike tri stotine.
– Najčešći uzrast u školama plivanja su osnovnoškolci do četvrtog razreda, ali obuka neplivača organizira se i za sve druge uzraste. U tri plivačka kluba, POŠK, „Jadran“ i „Mornar“, koji ljeti organiziraju plivačke škole – prosječna cijena za dvotjedni ili trotjedni tečaj iznosi od 200 do 300 kuna.
-Izvan ljetne sezone škole plivanja organizirane su kroz zatvorene bazene u Poljudu.
– Uglavnom svi polaznici svladaju vještinu plivanja u prvom tečaju, a neki se zadrže na bazenima i napreduju u sportske plivače.

– Više je različitih definicija pojmova plivač-neplivač, ovisno je li donja granica mogućnosti ispitanika – samostalno plivanje u duljini od 25 metara, ili – puko održavanje na vodi, bez dodirivanja pojasa ili čvrstog predmeta.

– Procjenjuje se kako barem jedna četvrtina odraslog stanovništva u Splitu ne zadovoljava ni minimalne uvjete za plivača.

PETAR DORIĆ

Piše: Slobodna Dalmacija

https://fit-forever.hr/program-ucenja-plivanja-josip-simunovic

STV Vijesti 20.12. – CRVENI KRIŽ OSIJEK: SVAKO DIJETE TREBA NAUČITI PLIVATI

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek 2003. godine provelo je anketu na uzorku od 10.500 djece trećih razreda u Slavoniji i Baranji, koja je pokazala da je 60 % djece bilo neplivači. Zaključeno je da je to zbog toga što ne postoje bazenski kapaciteti za kvalitetnu i sustavnu obuku neplivača, što je bio početak kampanje za gradnju bazena u Centru za edukaciju u Orahovici.

U rujnu 2005. godine bazen je otvoren i od tada je 17.600 djece bilo u Centru i prošlo obuku plivanja. Njihova prolaznost na završnoj provjeri prelazi 75 %, što je iznad hrvatskoga prosjeka. Ove je godine na obuci bilo 2.660 djece, među njima 1.600 neplivača. Nakon obuke, koja traje 20 sati, 849 dobilo je verificirana uvjerenja višega stupnja, a 204 nižega. Takav se oblik obuke pokazao vrlo uspješnim, a cilj je Crvenoga križa da sva djeca od 10 godina znaju plivati, jer je, ističu, obučenost u plivanju danas civilizacijska tekovina.

PULA – Trećina drugašića ne zna plivati
– Objavljeno: 29.10.2012 | 18:17

– Trećina učenika drugih razreda uopće ne zna plivati, dok ih još toliko ne može otplivati 25 metara – porazni su to rezultati testiranja koje na bazenu u Valbandonu provodi Plivački Klub Arena.

– Naš je klub kreirao program pod nazivom “Znamo plivati” i predstavio ga Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje je prepoznalo njegove vrijednosti, verificiralo ga i odlučilo sufinancirati njegovo provođenje. Budući da živimo u gradu na moru, a bez odgovarajućeg bazena, ponekad je teško zainteresirati djecu mlađe dobi za plivanje, pa smo osmislili program koji je zamišljen tako da se provodi u više etapa, a obuhvaća djecu nižih razreda osnovnih škola na području gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Marčana i Medulin, pojašnjava nam predsjednik ovog plivačkog kluba Gordan Krčelić.

Program će se provoditi tijekom školske godine 2012./2013. na način da će se u suradnji sa školama koje djeluju na području navedenih gradova i općina provoditi testiranje plivačkih znanja i sposobnosti djece. Prema rezultatima testiranja, uz pristanak i suradnju roditelja, djeca će se uključivati u organiziranu obuku koju će provoditi treneri i instruktori ovoga kluba.

Koristi od programa bit će, pojašnjava, višestruke – djeca će naučiti plivati i savladati ispravno tehnike plivanja, za zajednicu jer će imati manje neplivača, dok će klub kroz ove aktivnosti pronaći i zadržati talentirane plivače.

Kako nam je pojasnio Samuel Smailbašić, djeca, da bi se proglasila plivačima, moraju skočiti u bazen i preplivati 25 metara.

– Testiranje će proći između 400 i 600 djece, s tim da ga je već prošlo njih 200-tinjak i to učenici škole Monte Zaro, Stoje, Fažane i Šijane. Dosadašnji su rezultati pokazali da imamo više od 30 posto neplivača, a još njih toliko pliva, ali teško, veli Samuel dodajući da će roditeljima onih koji su u toj skupini preporučiti obuku od 20 sati koja je u potpunosti besplatna. Testiranja učenika po pulskim školama trajati će do 6. studenog nakon čega kreće obuka neplivača. (Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI) http://www.glasistre.hr/node/pula_istra/364209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Osobni trener Josip Šimunović: 091 766 91 66 / 099 596 61 69