DEKLARACIJA KVALITETE TRENINGA

– Promatrajući i proučavajući ponudu programa za vježbanje često puta sam se uzrujavao promatrajući što se sve nudi u ponudi sportske rekreacije. Zašto?! Fitnesi niču kao gljive poslije kiše i razni poduzetnici uz vješti marketing pod krinkom raznoraznih skupih sprava uzimaju vaše vrijeme i novac.

– Spretni marketinški stručnjaci nudeći sve i svašta na tržištu obmanjuju naivne koji se  nakon nekog vremena zasićuju aktivnošću jer brzo postižu vrhunac motivacije, a dalje nemaju napredovanja. Kako prepoznati treninge koji nemaju kvalitetu po matematičko kineziološkim standardima.

– Postoje 2 osnovne kategorije u promatranju kvalitete treninga. To su aerobni i anaerobni treninzi. Bez uvažavanja međusobnih interakcija neće doći do progresije poboljšanja stanja treniranosti. To znači da postoje standardi koji se u zadnjih 15-tak godina snažno razvijaju.

– Instrumenti za praćenje i mjerenje kvalitete treninga su tzv. pulsmetri koji danas podržavaju razvoj revolucije u teoriji treninga. Još ne tako davno treneri su na osnovu teoretskih znanja i iskustva osmišljavali i pratili intenzitete opterećenja od oka eventualno mjerili puls na zapešću. Mnogi to još i danas čine, jer ih je vrijeme pregazilo i nadaju se uspjehu. Zašto, zato što mjerenje pulsa na zapešću nije niti približno točno.
– Instrumentom uvijek pobijeđujemo one koji nešto rade od oka ili samo po iskustvu.
– Ovdje ću prikazati kako na osnovu jednostavnih saznanja procijeniti, ocijeniti kvalitetu treninga, trenažnih alata i intenzitet treninga pomoću indeksa.
– Elementi kvalitete aerobnog treninga u trajanju najmanje 20 minuta.

*lagano hodanje – 1

*pilates 2 – 3

*joga 2 – 3

*plivanje prsno lagano 2 – 3

*brzo hodanje 3 – 4

*lagano trčanje – 4 – 5

*lagana vožnja bicikla 2 – 3

*vožnja bicikla 5 – 6

*lagani aerobic 4 – 6

*plivanje prsno 5 – 7

*plivanje kraul lagano 6 – 7

*plivanje kraul 7 – 9

*veslanje 7 – 8

*intenzivniji aerobic 6 – 8

*hodanje uz brdo 6 – 8

*elipsoidni steper 6 – 9

* aerobni bodybuilding – turbo fit 7 – 12 (fitnes  program samo u ponudi FIT FOREVERA) https://fit-forever.hr/plivanje
– inače svi FIT FOREVER programi sadrže najkvalitetnije aerobno-anaerobne trenažne alate kojima se bez problema pomiće aerobno-anaerobni prag prema maksimalnom pulsu i preko njega kod rekreativaca i sportaša što značajno podiže kvalitetu svih aerobnih i anaerobnih treninga.
– Ovdje su prikazani samo neki karakteristični primjeri isključivo programa koje može svatko vježbati minimalno 20 minuta.
– Kvalitetom treninga smatramo one programe koji omogućavaju visok indeks aerobnog tempa.
– Ostali programi ne mogu izazvati dovoljno kvalitetan podražaj kako bi to naše tijelo osjetilo, te kompenzacijom i super kompenzacijom odgovorilo poboljšanjem jednog općeg boljeg stanja.
– Programe ispod razine indeksa 6 – 7 preporučujemo isključivo za vremensku kvantitetu i zabavu jer neće prouzročiti podražaj našeg srca u smislu poboljšanja kardiorespiratnorne funkcije.
– Anaerobnim treniranjem smatraju se samo one vježbe koje traju u svom najintenzivnijem dijelu do 30 sekundi i intenziteta su od 9 – 11 i one manje intenzivne koje mogu trajati do 3 minute i imaju intenzitet 8 – 10.
– Takove programe preporučamo isključivo samo u kombinaciji sa aerobnim programima, u smislu valova opterećenja.
– Sami za sebe neće izazvati značajno poboljšanje kardio-respiratorne funkcije – ZAŠTO – jer prekratko traju.
– Naravno da ćemo se i poslije takovih treninga osječati puno bolje.
– Naš bolji osjećaj poslije treninga nije sam po sebi opravdanje za izgubljeno vrijeme i novac, analizom putem indeksa uz konzultacije sa iskusnim trenerima lakše ćete napraviti idealan program za sebe.
– Vjerujem da imate velike ambicije na što imate puno pravo, ali nemojte odbacivati iskustva i dostignuća u kvaliteti treniranja! 🙂

Napisao: Josip Šimunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Osobni trener Josip Šimunović: 091 766 91 66 / 099 596 61 69