DEKLARACIJA KVALITETE TRENINGA

– Promatrajući i proučavajući ponudu programa za vježbanje često puta sam se uzrujavao promatrajući što se sve nudi u ponudi sportske rekreacije. Zašto?! Fitnesi niču kao gljive poslije kiše i razni poduzetnici uz vješti marketing pod krinkom raznoraznih skupih sprava uzimaju vaše vrijeme i novac.

– Spretni marketinški stručnjaci nudeći sve i svašta na tržištu obmanjuju naivne koji se  nakon nekog vremena zasićuju aktivnošću jer brzo postižu vrhunac, a dalje nemaju napredovanja. Kako prepoznati treninge koji nemaju kvalitetu po matematičko kineziološkim standardima.

– Postoje osnovne kategorije u kvaliteti treninga. To su aerobni i anaerobni treninzi. Bez uvažavanja međusobnih interakcija neće doći do progresije poboljšanja stanja treniranosti. To znači da postoje standardi koji se u zadnjih 15tak godina snažno razvijaju.

– Instrumenti za pračenje i mjerenje kvalitete treninga su tzv. pulsmetri koji danas podržavaju razvoj revolucije u teoriji treninga. Još ne tako davno treneri su na osnovu teoretskih znanja i iskustva osmišljavali i pratili intenzitete opterećenja od oka. Mnogi to još i danas čine jer ih je vrijeme pregazilo i nadaju se uspjehu.

– To je nemoguće jer preciznim instrumentom uvijek pobijeđujemo one koji nešto rade od oka i samo po iskustvu.

– Ovdje ću prikazati kako na osnovu jednostavnih saznanja procijeniti, izmjeriti kvalitetu treninga, trenažnih alata i intenzitet treninga pomoću indeksa.

– Elementi kvalitete aerobnog treninga u trajanju najmanje 20 minuta.

*lagano hodanje – 1

*pilates 2 – 3

*joga 2 – 3

*plivanje prsno lagano 2 – 3

*brzo hodanje 3 – 4

*lagano trčanje – 4 – 5

*lagana vožnja bicikla 2 – 3

*vožnja bicikla 5 – 6

*lagani aerobic 4 – 6

*plivanje prsno 5 – 7

*plivanje kraul lagano 6 – 7

*plivanje kraul 7 – 9

*veslanje 7 – 8

*intenzivniji aerobic 6 – 8

*hodanje uz brdo 6 – 8

*elipsoidni steper 6 – 9

* aerobni bodybuilding – turbo fit 8 – 11 (fitnes  program samo u ponudi FIT FOREVERA)

*inače svi FIT FOREVER programi sadrže najkvalitetnije trenažne alate kojima se bez problema pomiće aerobno-anaerobni prag prema maksimalnom pulsu i preko njega kod rekreativaca i sportaša što značajno podiže kvalitetu svih aerobnih i anaerobnih treninga.

– Ovdje su prikazani samo neki karakteristični primjeri isključivo programa koje može svatko vježbati minimalno 20 minuta. Kvalitetom treninga smatramo one programe koji omogučavaju visok indeks aerobnog tempa. Ostali programi ne mogu izazvati dovoljno kvalitetan podražaj kako bi to naše tijelo osjetilo te kompenzacijom i super kompenzacijom odgovorilo poboljšanjem jednog općeg boljeg stanja. Programe ispod razine indeksa 6 – 7 preporučujemo isključivo za zabavu jer neće prouzročiti podražaj našeg srca u smislu poboljšanja kardiorespiratnorne funkcije.

– Anaerobnim treniranjem smatraju se samo one vježbe koje traju u svom najintenzivnijem dijelu do 30 sekundi i intenziteta su od 9 – 11 i one manje intenzivne koje mogu trajati do 3 minute i imaju intenzitet 8 – 10.

– Takove programe preporučamo isključivo samo u kombinaciji sa aerobnim programima u smislu valova opterečenja. Sami za sebe neće izazvati značajno poboljšanje kardio-respiratorne funkcije – ZAŠTO – jer prekratko traju. Naravno da ćemo se i poslije takovih treninga osječati puno bolje. Naš bolji osječaj poslije treninga nije sam po sebi opravdanje za izgubljeno vrijeme i novac analizom putem indeksa uz konzultacije sa iskusnim trenerima lakše ćete napraviti idealan program za sebe jer vjerujem da imate velike ambicije na što imate puno pravo ali nemojte odbacivati iskustva i dostignuća u kvaliteti treniranja! 🙂

Napisao: Josip Šimunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *