ISTINE I ZABLUDE U VJEŽBANJU

– Brzim razvojem digitalne tehnologije možemo pratiti djelovanje različitih trenažnih podražaja na naše tijelo. S time i nema potrebe koristiti neke trenažne alate koji nam u jedinici vremena ne daju odgovarajuće efekte(podražaje tijela).

– Uzmimo  jedan primjer iz neke druge struke npr. soboslikarske – svi su bar nekada maljali, krečili ili gledali kako se to radi. Na  primjer situacija pripreme zida za bojanje – brušenje glas papirom zidova. Lošim ili potrošenim glass papirm trljati ćemo po zidu efekta neće biti. Otprilike slično se događa kada sudjelujemo u programu ili radimo vježbe koje nisu primjerene našem cilju.Vježbanjem u teretanama postižemo tek 25% kvalitete kardio bodybuilding programaTurbo fit.

– Danas više ne trebamo raditi neke vježbe koje su nam se sviđale, a sada ih možemo valorizirati ekg uređajem(puls-metrom). Ne bih navodio kako se to radi jer je to vrlo precizno objašnjeno u nekim od članaka koje sam napisao. Znači mi vježbamo neprimjerene vježbe i nadamo se da ćemo postiči cilj!?

– Ne cilj ne možemo postići jer tijelo nismo ni doveli u stanje da se ono mora prilagoditi novonastaloj situaciji. Kako, ako nema potrebe prilagođavanja tijelo niti ne evoluira u funkcionalnom ni u neuromuskulatornom smijeru. Rezultat je da puno ljudi vježba, a samo mali broj uspjeva postići svoje ciljeve.

– Trenažni alati koje koristimo u našim programima vrlo precizno rade podražaje našeg tijela da ćemo i bez puno odricanja imati vidljive rezultate. To je danas važno jer je sve mjerljivo tehnologijom.

– Osobno još nisam vidio da se u ponudi programa za rekreaciju i sportu koristi tehnologija, znanje i iskustvo zajedno. Radi se mehanički od oka po iskustvu i po osobnoj procijeni te uvijek nedostaje jedna od ove tri komponente. To preporučam isključivo onima koji odlaze na vježbališta da bi se zabavili, vidjeli nekog ili bili viđeni.

– Valorizirajte svaki program koji vam se čini prihvatljiv, zatražite pomoć rado čemo to učiniti – “vrijeme je novac”! 🙂

Josip Šimunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *