Kako spriječiti utapanja djece i odraslih?

Vijesti iz Britanije su zloslutne za jednu otočnu državu: prema novom istraživanju više od 50 posto djece starosti od 7 do 11 godina ne može preplivati 25 metara. U Americi, nedostatak vještina plivanja također postaje ozbiljan problem. Kao i u Velikoj Britaniji, krivac je nedostatak financijskih sredstava za bazene i programe za učenje plivanja u školama. No, za razliku od njihovih susjeda preko bare, u američkim školama su se uglavnom napustila obveza plivanja.

Rezultat toga je da sve više i više djece nije uspjelo naučiti važnu vještinu koja spašava život – posebno siromašni i hendikepirani. Više od 70 posto afro-američke djece danas ne znaju plivati, što je dovelo do stope utapljanja koja je tri puta veća nego kod djece bijelaca. Ostala djeca manjina su na sličan način u opasnosti.

Ali ne utapaju se samo djeca. Godine zapostavljanja plivanja su proizvele predvidljiv, iako malo poznat rezultat. Diljem države, gotovo 40 posto odraslih osoba ne može otplivati duljinu od 25 metara. U državama poput Minnesote – zemlji od 10.000 jezera – polovica svih odraslih ne znaju plivati. Nije ni čudo da 70 posto američkih utapanja otpada na odrasle osobe.

Ovakvim tempom, SAD i Velika Britanija će početi sličiti na ostatak svijeta, gdje je utapanje gotovo doseglo razine epidemije, uzimajući više od 350.000 života godišnje. Nekoliko ključnih statistika iz Svjetske zdravstvene organizacije:

  • Zemlje s niskim i srednjim dohotkom čine 95 posto smrtnih slučajeva kod nenamjernih utapanja
  • Više od polovice svjetskih utapanja se događa u Zapadnoj pacifičkoj regiji i Jugoistočnoj Aziji prema regionalizaciji Svjetske zdravstvene organizacije
  • Stope smrtnosti od utapljanja su najviše u regiji Afrike, te su 10 do 13 puta veće od onih u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj.

Pouka? Ne znati plivati je zdravstveni rizik slično kao i necijepljenje protiv dječje paralize ili ospica. Neki su to uvidjeli. Prepoznajući da njihova država ima ozbiljan zdravstveni problem, dva zakonodavca u Minnesoti zahtijevaju obavezno učenje plivanja u školama. Sve više neprofitnih organizacija uskaču i pomažu oko ovog problema.

Možete napraviti svoj dio posla postavljajući primjer za svoju djecu. Ako niste nikada naučili plivati, bilo iz straha ili vas nije tko imao naučiti, počnite sada. Uostalom, plivanje je jedna od najboljih vježbi koje možete raditi kako vaše tijelo stari. Dakle, učenjem plivanja možete ne samo spasiti svoj život, već ga i produžiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *